Nyttårsforsett 2018

januar 16, 2018
Posted in forskning
januar 16, 2018 jevnehelse

Tja. 2018 har vel bare begynt sånn halvveis.

I løpet av noen timer kom jeg over en myriade av skremselspropaganda i nasjonale og internasjonale medier. Det er viden kjent at befolkningen får sin helseforståelse fra en rekke forskjellige kilder, og det er under enhver kritikk at journalister benytter enkle taktikker for å plante usunne holdninger i befolkningen.

Hadde man ikke visst bedre hadde man trodd kroppen var bygget opp av fyrstikker og bomullsdotter.

Det er dette ‘tårnet av møkk’ man kjemper mot i klinikken hver eneste dag. Og det er en kamp som foregår med dårlige odds. Det er spesielt uheldig at dette foregår nå når halve Norges befolkningen ligger innsmurt i ribbefett og akevitt med samvittigheten allerede hengende i en tynn tråd.
Mange (forsøker å) benytter seg av det nye året som en katalysator til å endre uvaner og skape gode rutiner for trening og aktivitet. At de blir møtt med en tsunami av råd av tvilsom kvalitet gjør dessverre situasjonen mye VERRE enn den egentlig trenger å være. At autorisert helsepersonell i mange tilfeller står som ‘ekspertkommentatorer’ i de journalistiske krumspringene gjør ikke akkurat sitausjonen mer spiselig.

Skulle man tatt treningsartiklene som florerer rundt omkring alvorlig, så ville man ikke kunne tørket seg bak uten en PT som stod og holdt toalettrullen.

La året 2018 bli året for gode, hyggelige og sunne beskjeder vedrørende folkehelse:

  • Ta deg en skitur. Spis en appelsin. Ta med deg en kaffe.
  • Bryt reglene og ta en seteløft uten å kutte strålen, trekke navlen inn og fokusere på de indre muskler som bor der ingen skulle tru at noken kunne bu.
  • Smil. Le. Drit deg ut. Gi faen. Reis deg opp igjen.
  • Gå i skogen. Klatre i trærne. Lag snøhule.
  • Måk snø. Med bøyd rygg. Med skakk rygg. Med rett rygg.

Kort sagt:

Vær en bevegelsesoptimist. Godt nyttår!

#JevneOpplysningen

(Takk til sønn Olav som hjelper til å fremheve poenget)