Skadeforebygging – styrkesirkel

august 8, 2018
Posted in forskning
august 8, 2018 jevnehelse

Skadeforebygging har historisk sett nærmest vært et fraværende element i idretten. Skader har til alle tider vært en irriterende stein i skoen for både støtteapparat og spilleren selv, men på tross av dette har fokuset på hvordan man kan unngå en del av skadene vært forsvinnende lite.

Et av de viktigste aspektene jeg forsøker å spille inn til mine pasienter og utøvere er ikke bare den aktuelle skaden, og den aktuelle ”nede-tiden” her og nå. En mye viktigere problemstilling er livet etter idretten. De færreste idrettsutøvere får gleden av å tjene nok til å kunne ivareta et liv etter idretten basert på noen få år med suksess. De alle fleste skal tilbake til å være mannen/kvinnen i gata på et eller annet tidspunkt, og man er derfor avhengig av skuldrene, hoftene, ryggen, knærne og anklene til en myriade av gjøremål i arbeidslivet. Når man er ferdig med driblinger, finter, intervalldrag og knebøy skal man kunne komme seg inn og ut av bil, opp og ned trapper, leke med barn og barnebarn, gå turer i skogen med kona/mannen og generelt ha et fullverdig liv.

Dessverre er baksiden av idrettsmedaljen at mange pådrar seg alvorlige skader under idrettskarrieren som hjemsøker dem i mange år etterfølgende. Vår gamle håndballhelt Kjersti Grini er bare ett eksempel på dette, som måtte skifte ut et kne allerede i en alder av 46. Disse historiene må gjennomsyre treningsarbeidet i alle klubber fra ungdomsårene. Vi har nå så mye vitenskap, forskning og data som tyder på at SVÆRT MANGE skader kan forebygges. I et helt nytt studie fant man at man kan redusere opp til 2/3 av alle korsbåndsskader hos kvinner, og rundt 50% totalt blant alle idrettsutøvere [1].

Selv er jeg privilegert og får jobbe med idrettsutøverne i Ringerike Panthers, som nå straks begynner på sin første sesong i Get-Ligaen. Selv er mye av min egen trening fokusert rundt egenvekt, gymnastikk og kroppskontroll, og i går fikk jeg gledne av å forsøke skadeforebyggende fokus på noen av Panthers gutta.

Se hvordan det gikk i denne videoen:

Referanser:
1. Webster, K.E., et al.: Meta-analysis of meta-analyses of anterior cruciate ligament injury reduction training programs. J Orthop Res, 2018.